Behandeling van je angstklachten bij Psycholoog Gooi

Als bang zijn je leven is

Iedereen is wel eens bang. Die angst heeft een reden, er komt iets engs op je af, je staat voor een belangrijke moeilijke beslissing, je moet zo het podium op. Die angst zet je letterlijk op scherp, helpt je focussen en maakt je alert.

Maar je kunt ook bang zijn zonder dat daar een duidelijk aanwijsbare reden voor is. Maar al is er geen reden voor, de angst is er niet minder om. Je gaat er dingen voor laten, je gaat zaken uit de weg. De angst beheerst je leven. En uiteindelijk kun je eigenlijk geen normaal leven meer leiden. Je vervreemdt van iedereen, kunt niet echt meer aan het werk en wat je vroeger vreugde gaf doet dat al lang niet meer. Je vereenzaamt.

Psycholoog ’t Gooi helpt je

Eerst gaan we praten over wat angst is en hoe je ermee kunt omgaan. Angst is van nature een nuttige emotie: het waarschuwt ons voor gevaar. Het redt ons van noodsituaties. Angst is normaal. Maar wat als er geen noodsituatie is en we slaan op alarm? Je hart bonkt, je begint te zweten en gaat misschien hyperventileren, je krijgt jezelf nauwelijks gekalmeerd. Ik leer je hoe je jezelf weer rustig krijgt.

Piekertherapie

Als je banger bent dan goed voor je voelt, dan is je angst-systeem in de war. En daar word je dan weer bang van. Angst voor de angst dus. Je kunt gaan piekeren en daarvan kun je dan weer niet slapen. En dan maak je je daar zorgen over, waardoor je niet slaapt, waardoor je minder uitgerust bent en weer gaat piekeren…zo is de vicieuze cirkel rond. Bij de angstbehandeling die ik je geef hoort standaard piekertherapie.

Voordat je bij mij komt heb je hier vast al heel veel en vaak over nagedacht. Ik wil je laten weten, dat geen enkele angst raar of belachelijk is, ook al voelt het voor jou soms wel zo. Ik help je om weer vertrouwen te krijgen.

Van angst naar vertrouwen

Samen zoeken we uit wat de oorzaak is van je angst. Soms gaat het over een bepaalde nare gebeurtenis die je meegemaakt hebt en die je niet los kunt laten. De herinnering achtervolgt je dan en je kunt door het minste geringste dat je doet denken aan wat je meegemaakt hebt, herbelevingen krijgen. De behandeling bestaat meestal uit sessies EMDR.

Soms ben je zonder direct aanwijsbare reden of oorzaak gewoon bang voor van heel veel dagelijkse dingen. En je bent het al heel lang. Het is er langzaam ingeslopen of het is er altijd geweest. Een constant gevoel van onveiligheid wordt ook wel ‘gegeneraliseerde angst’ genoemd. Altijd bang zijn kan je flink in een isolement brengen, omdat je veel situaties vermijdt.

Controledwang

Veel mensen proberen hun angsten te ‘bezweren’ door dwanggedachten of dwanghandelingen, zoals alsmaar je handen moeten wassen of niet van je huid of haar af kunnen blijven. Je zoekt dan naar een soort controle, een houvast. Het móet zo of zo gebeuren, anders word je heel erg bang.

Ik help je de oorzaak te vinden

Mijn ervaring is dat elke angst een oorzaak heeft, en ik help je die te vinden. Vervolgens gaan we aan de slag om deze oorzaak aan te pakken. Hiervoor heb ik veel technieken in huis die ik je kan aanbieden.

Heb je vragen over angst?

Kijk dan even op het forum over angst en fobie: www.angstpsychologen.nl.
Je kunt hier anoniem je angst-vragen stellen, deze worden gratis beantwoord door ervaren psychologen, waaronder ik zelf.

Online therapie

Angstklachten kunnen ook goed behandeld worden met online therapie, dit kan helemaal in je eigen tijd en tempo. Interesse?

Contact met psycholoog Het Gooi

Wil je aan de slag met je klacht(en)? Bel vrijblijvend voor een persoonlijk advies. Wij kunnen je alles vertellen over behandelingen die passen bij jou hulpvraag en wij zijn op de hoogte van eventuele vergoedingen via de zorgverzekering. Neem contact op of bel ons op: 035 – 203 1272.