Emotionally Focused Couple Therapy (EFT) met relatietherapeut

Emotionally Focused Therapy is een hele succesvolle manier om je door deze moeilijke periode in je relatie heen te loodsen.

De basisgedachte is dat jullie zijn vastgelopen in conflicten (of juist van elkaar verwijderd zijn) omdat jullie steeds maar weer op dezelfde negatieve manier op elkaar reageren. Dat tast een heel basaal gevoel van verbondenheid en veiligheid aan. En dat gaat van kwaad tot erger.

Jullie reageren allergisch op bepaalde aspecten van elkaar. Of jullie zonderen je juist af. En hoe langer dit patroon bestaat hoe meer jullie relatie erdoor ‘besmet’ raakt. Uiteindelijk draaien jullie elke keer weer hetzelfde riedeltje af. Jullie zijn moe; moe om nog te ‘strijden’, moe om het anders te doen.

Emotionally Focused Couple Therapy laat je zien wat jij en je partner met elkaar aan het doen zijn en hoe dat voor elkaar voelt.

Ik heb ook gevoelens!

Jullie reacties op elkaar zijn bijna instinctief. Het gaat zo snel, en ook al wil je het deze keer anders doen en ga je je niet wéér zo op de kast laten jagen – het gebeurt toch.

Dat komt omdat de basis emotioneel is.

We gaan die emoties vinden, bespreken en uitdiepen. Met elkaar. Je zult merken dat jij en je partner heel primaire behoeften hebben naar elkaar en dat die heftigheid van reageren (of juist in jezelf keren) alles te maken heeft met bijvoorbeeld angst voor verlating, angst niet de moeite waard te zijn, angst voor kritiek, voor afwijzing.

Met relatietherapie richt ik me op het vergroten van veiligheid en intimiteit en breng via de emoties beweging en verandering.

Drie fases van Emotionally Focused Couple Therapy

Jullie zullen drie fases doorlopen:

  1. Doorbreek de vicieuze cirkel:we zorgen dat het niet meer zo uit de hand loopt. Voordat we ook maar iets kunnen doen, doorbreken we de patronen die jullie nu gevangen houden;
  2. Verkennen van jezelf en de ander: we geven verdieping. Nu jullie weer in gesprek kunnen komen, kunnen jullie rustig met elkaar praten en elkaar weer echt zíen en begrijpen. Jullie leren hoe je omgaat met je eigen en elkaars gevoeligheden. En belangrijk: er wordt weer gelachen en de liefde gaat weer stromen.
  3. Plannen maken: Het nieuw geleerde wordt verankerd in jullie relatie en jullie kunnen samen de toekomst weer vorm geven.

Contact met psycholoog Het Gooi

Wil je aan de slag met je klacht(en)? Bel vrijblijvend voor een persoonlijk advies. Wij kunnen je alles vertellen over behandelingen die passen bij jou hulpvraag en wij zijn op de hoogte van eventuele vergoedingen via de zorgverzekering. Neem contact op of bel ons op: 035 – 203 1272