Wanneer heb je een psycholoog nodig?

Als je gewoon ziek bent is het duidelijk, je hebt koorts, je hebt je been gebroken, je geeft over – iedereen kan zien dat het niet goed met je gaat. Dan is het de gewoonste zaak van de wereld dat je even naar de huisarts gaat.

Als je je van binnen niet lekker voelt is het veel lastiger. Om te beginnen moet je van jezelf door hebben dat dat gevoel van onbehagen, die klachten, er nu ‘niet eenmaal bij horen’ en dat ze goed te behandelen zijn. Vervolgens moet je voor jezelf erkennen dat je best wat hulp kunt gebruiken en het niet ‘op karakter’ te boven komt. En als laatste moet je een psycholoog vinden die bij jou past.

Beter te vroeg dan te laat

Al met al is het dus helemaal niet makkelijk om de stap naar een psycholoog te zetten.
En dat is zonde, want veel te veel mensen lopen veel te lang door met klachten die heel goed te behandelen zijn. Dat geldt bijvoorbeeld voor stress- en angstgerelateerde klachten, maar bijvoorbeeld ook binnen een relatie kun je te lang wachten voordat je aan de bel trekt.

Gelukkig zijn er al heel veel klachten goed benoemd, en ook met mijn website wil ik je helpen met het benoemen van je klachten. Maar het belangrijkste van die innerlijke klachten is dat je ze hebt, en dat is echt al genoeg om aan de bel te trekken. Je huisarts of een psycholoog kan je helpen uit te vinden wat er aan de hand is en in de meeste gevallen kan de psycholoog je er ook snel weer bovenop helpen.

Hoe helpt een psycholoog?

Om te beginnen vindt een psycholoog uit wat er met je aan de hand is – de diagnose. Vervolgens stelt de psycholoog een behandelplan op dat helemaal op jou is afgestemd; het soort therapieën en behandelmanieren die bij jou passen. En daarna voer je samen met de psycholoog dat plan uit.

Je doet zelf het werk

Dat uitvoeren van het plan is doorgaans heel concreet. Je krijgt ‘huiswerk’, je leert patronen in je eigen gedrag herkennen en zo vind je de oplossing van je klacht. Je doet het dus heel erg zelf. In de regel hebben we 5 tot 10 behandelingen nodig om je klachten aan te pakken. Één sessie duurt 60 minuten.

Hoe kies je een psycholoog?

Een psycholoog kiezen is heel persoonlijk. Maar je kunt wel op een aantal zaken letten. Om te beginnen kun je je huisarts om advies vragen. En verder doe je er goed aan de tijd te nemen of de psycholoog je aanspreekt, wat de visie van de praktijk is, of de stijl je aanspreekt.

Ben ik dan beter?

Meestal. Na behandeling is je klacht vaak weg. Je weet in ieder geval beter hoe je er mee om moet gaan.

Goed om te bekijken

Contact met psycholoog Het Gooi

Wil je aan de slag met je klacht(en)? Bel vrijblijvend voor een persoonlijk advies. Wij kunnen je alles vertellen over behandelingen die passen bij jou hulpvraag en wij zijn op de hoogte van eventuele vergoedingen via de zorgverzekering. Neem contact op of bel ons op: 035 – 203 1272.